Monday, February 11, 2013

Literatura se naste din literatura, justitia se naste din educatie, educatia se naste din justitie

"...la schilodirea sistemului de educaţie din România se află clasa politică." - Pai evident, cine altcineva? Clasa politica este perfect constienta de importanta educatiei: educatia sta la baza justitiei, justitia sta la baza guvernarii; "lupta" continua pentru scaunul ministrului educatiei, sau mai bine zis scaunele, ca la un moment dat erau doua... este doar o piesa de teatru bine pusa la punct. Poporul trebuie sa creada ca ei fac tot posibilul sa redreseze educatia in Romania, cand de fapt tot ceea ce fac e sa manipuleze cat mai usor si cat mai repede masele. Dar stim cu totii asta. Ceea ce frapeaza, este lipsa de reactie. Si nu ma refer la intreaga populatie, nu fac aluzie la asa numitele proteste de la Universitate, ma refer strict la cercul studentilor. Nu se misca nimic, in schimb, toti se plang; nu stiu daca din confort sau din resemnare adopta aceasta stare de amorteala...sau cine stie, poate chiar e indiferenta, si daca e, ma intreb: Este o indiferenta nativa, o caracteristica a poporului roman, sau o urmare a istoriei, a comunismului? Indobitocirea comunista transmisa din generatie in generatie a reusit sa se impregneze atat de puternic asupra tinerilor din ziua de azi? Sau este vorba de starea pura de incultura?
Ce'i drept ar fi paradoxala o utopie a unui popor de inculti care lupta pentru castigarea educatiei.

Cum m-am referit si mai sus, educatia si justitia sunt dependente una de alta. Nu exista educatie fara justitie, nu exista justitie fara educatie! Astfel, e evident de ce in tara noastra nu exista nici una, nici alta.

O sa incerc sa fac o paralela cu procesul literaturii  pentru a demonstra dependenta celor doua (educatia si justitia): pentru a fi capabil sa scrie ceva ce merita a fi citit chiar si la secole dupa aparitie, autorul trebuie mai intai sa aiba o cultura vasta a literaturii, sa fi citit la randul lui biblioteci intregi, astfel, cartile se nasc din carti. Raportand la subiectul abordat: justita se naste prin educatie, totusi, justitia supravietuieste prin educatie si totodata, la randul ei, justitia sporeste educatia si da nastere acesteia.  Literatura se naste din literatura, justitia se naste din educatie, si viceversa.

Intorcandu-ne la inactivitatea studenteasca - tinerii, oamenii trebuie sa inteleaga ca educatia este primul pas pentru o schimbare la nivel politic si economic. Cand profesorii o sa fie profesori, cand elevii o sa fie elevi, cand bacalaureatul o sa fie bacalaureat si admiterea o sa fie admitere, cand facultatile o sa poarte cu demnitate titlu de Universitate, cand o sa avem si noi un ministru al educatiei care sa'si pastreze functia mai mult de un an, cand intr'un final fosilele de la Politehnica o sa renunte la ideea de predare, cand oamenii de la Limbi Straine o sa inteleaga ca nu e normal sa faci secole intregi de literatura intr-un semestru, ca nu ramai cu nimic din ele, eventual cu un mare haos, cand medicinistii o sa inteleaga ca nu e normal ca un doctor care face o greseala majora intr-o operatie, inca are dreptul sa predea, cand Ase-ul o sa revina la admitere, cand jurnalistii o sa fie capabili sa scrie si sa vorbeasca corect gramatical, cand oamenii vor redescoperi cartile, atunci, poate atunci putem sa ne gandim la devoltare economica, la reputatia Romaniei in UE, si la intrarea in Schengen.

No comments:

Post a Comment